Je voetafdruk wat is dat?

Je voetafdruk geeft weer hoeveel land er jaarlijks nodig is voor de consumptie van de mens in hectare grond. Deze wordt bepaald  aan de hand van iemands leefstijl. Hoe groot deze voetafdruk is hangt met name af van het consumptiegedrag.

Wist je dat er op basis van een eerlijke  mondiale verdeling 1,8 hectare beschikbaar is per mens. Helaas verbruiken we wereldwijd nu  2,7 hectare per mens. Dat is 0,9 hectare per mens te veel. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 6,2 hectare!

Niet zo raar dat dit gevolgen heeft voor  de aarde! De eerste effecten zijn er al. Denk aan de klimaatveranderingen en uitgeputte landbouwgronden waardoor ons eten minder voedingswaarde bevat. Dat de westerse wereld een hoge voetafdruk heeft zal niemand verbazen maar hoe doen we het ten opzichte van de rest van de wereld? Hieronder een overzicht van de voetafdruk per continent.


Continenten

Noord-Amerika  7,9 hectare

Oceanië  5,4 hectare

Europa 4,7 hectare

Wereld  2,7 hectare

Latijns-Amerika en Caraïben  2,6 hectare

Azië 1,8 hectare

Beschikbare biocapaciteit  1,8 hectare

Afrika  1,4 hectare


Best schokkend om te zien dat alleen Azië en Afrika een voetafdruk heeft die de aarde daadwerkelijk aankan! Ben je benieuwd naar jouw persoonlijke voetafdruk en wat kun jij doen om je steentje bij te dragen aan het verlagen hiervan? Klik dan hier