My Favorites

Mis je af ten toe inspiratie bij het koken of weet je niet welke voeding goed voor je is? Hier leg ik jou uit welke voedingsmiddelen jouw gezondheid en leefstijl kunnen bevorderen. Daarnaast geef ik jou tips en een recept hoe je het product kunt verwerken tot een heerlijk en gezond gerecht. 


Bieten

De rode biet is een wortelgewas en familie van de suikerbiet. Bieten werden al in de Romeinse tijd gegeten. Bieten zijn zowel in de zomer als in de winter te koop de zogenoemde zomer- of winterbieten. 

De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit. Zomerbieten zijn een stuk kleiner dan de wintervariant en worden verkocht met loof. Deze bladeren kun je koken en eten, bijvoorbeeld als spinazie. Ook qua bereidingstijd is er verschil. Een zomerbiet heeft zo’n 25 minuten nodig om gaar te worden in tegenstelling tot de winterbiet die wel 2 uur kooktijd nodig heeft. De winterbiet wordt verkocht zonder loof.

Waarom zijn rode bieten goed voor je?

Ze zijn rijk aan vitamine A, B2, B6 en C, magnesium, calcium, foliumzuur, ijzer en zink. Bieten bevatten negen keer zoveel antioxidanten als normale tomaten en vijftig keer zoveel als oranje wortelen! Ook werken bieten ontspannend en verwijden ze de bloedvaten, wat de bloedsomloop bevordert en sportprestaties kan verbeteren (vandaar dat sporters rode bietensap drinken). Betanine wordt in het lichaam niet afgebroken en via de urine weer uitgescheiden. Vandaar de roze kleur bij het plassen na het drinken van bietensap. 

Lees hier mijn bietenrecept


Leuk vinden

Pompoen
De pompoen schijnt al heel oud te zijn, in 7000-9000 voor Christus werden deze gezondheidsbommen al verbouwd.

Waarom is de pompoen zo goed voor je?

Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Ook bevat het een heel hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartziekten. Vitamine B6 is belangrijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren, reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. B11 (Foliumzuur) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Lees hier mijn lievelingsgerecht pompoensoep


Leuk vinden

Seizoensgroenten-en fruit

Door middel van kassen en overzees vrachtvervoer hebben we de luxe om elk soort groente en fruit te eten wanneer we willen.  Aardbeien en ananas in de winter, of een courgette in de lente. Toch heeft deze luxe ook een keerzijde.

De versheid van een product. Op met moment dat er geoogst wordt begint het afbraakproces van de vitamines. Tegen de tijd dat het op de plaats van bestemming aankomt is de voedingswaarde al behoorlijk verminderd. 

Hoe verder het product moet reizen om op de plaats van bestemming aan te komen, des te belastender het is voor het milieu. Wist je dat 20% van onze CO2-uitstoot is afkomstig van alles wat op ons bord ligt?

De natuur zorgt door middel van seizoensgroente-fruit voor een gevarieerd eetpatroon. Het voorziet in de lichaamsbehoefte afhankelijk van de locatie en weersomstandigheden.


Leuk vinden

 


Je voetafdruk wat is dat? 

Je voetafdruk geeft weer hoeveel land er jaarlijks nodig is voor de consumptie van de mens in hectare grond. Deze wordt bepaald  aan de hand van iemands leefstijl. Hoe groot deze voetafdruk is hangt met name af van het consumptiegedrag.

Wist je dat er op basis van een eerlijke  mondiale verdeling 1,8 hectare beschikbaar is per mens. Helaas verbruiken we wereldwijd nu 2,7 hectare per mens. Dat is 0,9 hectare per mens te veel. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 6,2 hectare! 

Niet zo raar dat dit gevolgen heeft voor de aarde! De eerste effecten zijn er al. Denk aan de klimaatveranderingen en uitgeputte landbouwgronden waardoor ons eten minder voedingswaarde bevat. Dat de westerse wereld een hoge voetafdruk heeft zal niemand verbazen maar hoe doen we het ten opzichte van de rest van de wereld? Lees meer

Leuk vinden